ZİLE TSO DAN FİRMALARA MARKA DESTEĞİ

 

Zile Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerinden yapılan açıklamada; Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’na başvurusu yapılan “Kobi’ler Markalaşıyor, Zile Büyüyor” başlıklı proje desteklenmeye uygun bulunmuş ve 2 Haziran 2020 tarihi ile ilgili protokoller imzalanarak süreç resmi olarak başladı.

Protokol imzalanması sırasında OKA Genel Sekreter V. İbrahim Ethem Şahin, Tokat İl Koordinatörü Mehlika Dicle, Zile TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Bice, Genel Sekreter Ertuğrul Oğuz Şengör ve Proje Koordinatörü Tuğba Vural hazır bulundular.

Zile TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necati Bice yaptığı açıklamada “Ekonomik yarışın hızlanması ve ürün/hizmet çeşitliliğin artmasına paralel olarak; markalaşmanın, işletmelerin kurumsal kapasitelerinin ve rekabetçiliklerinin artırılmasına, müşteri algısının olumlu yönde büyümesine katkı sağlayacağı aşikârdır.

Markanın, günlük yaşantımızın vazgeçilemez bir parçası haline gelmiş olduğu açıktır. Markanın, üzerinde ürünün fiyatını ve diğer bir takım özelliklerini gösteren bir etiket olduğu kanaati, artık yerini ticari hak bilincine bırakmıştır.

Hukuki açıdan da marka, sahibi için büyük önem taşımaktadır. Marka sahibi, üzerinde yasal hak sahibi olduğu markayı bir başkasına satabilme ya da kiraya verebilme hakkına sahiptir. Gerektiğinde teminat olarak gösterilebilme imkânı da tanıyan marka, bütün bu olanakları sağlarken işletmeden bağımsız olarak hareket edebilme esnekliği tanımaktadır. dini sohbet

Yine projemizin en önemli gerekçelerinden biri de, devletimizin yürütmüş olduğu hibe/destek programlarına işletmelerin erişimlerinin kolaylaştırılmasıdır. Son birkaç yıldır, Ticaret Bakanlığı ve KOSGEB Başkanlığı gibi Kurumların sağladığı hibe/destek programlarında; işletmelerin başvuru yapabilmesi için, Yurtiçi Marka Tescil Belgesi bulunması koşulu aranmaktadır. 2019 yılı, Kasım ayında KOSGEB Başkanlığı tarafından yürürlüğe konulan "Yurtdışı Pazar Destek Programı" işletme başına 300.000TL'lik bütçesi ile göz doldurmakta, ancak programın Uygulama Esaslarında "İşletmenin başvuru tarihi itibarı ile Yurt İçi Marka Tescil Belgesi'ne sahip olması gerekir." İbaresi bulunmaktadır. Planlanan bu proje ile son yıllarda devletimizin de önem verdiği ve desteklenecek projelerde işletmelere alt koşul olarak sunduğu "Marka" sürecinde, işletmelerin bu konudaki alt yapı eksiklikleri tamamlanacak ve hibe/destek mekanizmalarına ulaşımları kolaylaştırılacaktır.” Dedi.

Projeden yararlanacak firmalar ile ilgili bilgiler, 5 Mart.2020 tarihinde SMS sistemi ile tüm üyelere gönderilen anket talebi ile toplanmış ve başvuruda bulunan 12 adet KOBİ’nin bilgileri alınmıştır. Proje süresince, başvuruda bulunan firmaların marka tasarımlarının yapılarak kurumsal kimliklerinin oluşturulması ve Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurularının yapılması sağlanacaktır.