- 0 356 317 97 66
Atık oluşumunun azaltılması ve atıkların kaynağında ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılması adına hizmet binalarında hayata geçirdiği ‘Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ çalışmasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tokat İl Müdürlüğü tarafından Zile Belediyesi’ne ‘Sıfır Atık Belgesi’ verildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tokat İl Müdürü Ali Yılmaz tarafından ‘Sıfır Atık Belgesi’, Zile Belediye Başkanı Şükrü Sargın’a teslim edildi. Makamında belgeleri teslim alan Başkan Sargın, Kısa sürede yaptıkları çalışmalarla Tokat bölgesinde bu belgeleri alan ilk belediye olduklarını belirterek, “önemli olan bir yerden başlamak ve planlı bir şekilde çalışmaya devam etmek. Yapılan çalışmaların meyvesini almaya bir süre sonra başlıyorsunuz. Biz tüm çalışmalarımızı sağlam bir zemine oturtarak planlı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızı bu belge ile taçlandırdıkları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tokat İl Müdürü Ali Yılmaz’a ve ekibine teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
ÇÖPLER YERİNDE AYRIŞTIRILIYOR
Temmuz 2019’da yayımlanan yönetmelik çerçevesinde; tüm yerel yönetimler, kamu ve özel kurum ile kuruluşlarının ‘Sıfır Atık Belgesi’ alma yükümlülüğü bulunuyor. Zile Belediyesi de ilk olarak ‘Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ yönetmeliğini tüm hizmet binalarında uygulamaya soktu. Binalardaki katlara ikili ve dörtlü gruplar halinde Kağıt-Karton, Plastik, Metal, Cam ve evsel atık kumbaraları yerleştirildi. Ayrıca; Atık Pil, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya, Atık Aydınlatma Ekipmanları, Atık Toner ve Kartuş ile Bitkisel Atık Yağlar da kumbaralarda toplanarak geri dönüşüme kazandırılıyor. Tüm atıklar binalara yerleştirilen toplam 48 kumbarada toplanıyor.
ATIKLAR LİSANSLI FİRMALARA VERİLİYOR
Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında personelin masa altlarında bulunan bireysel çöp kovaları da kaldırarak katlarda yer alan ayrıştırma kumbaralarına atılıyor. ‘Geçici Atık Depolama Alanı’nda biriktirilen atıklar ise bertaraf ve geri dönüşüm için bakanlık tarafından yetkilendirilmiş lisanslı firmalara teslim ediliyor.
SIFIR ATIK PROJESİ İLÇE GENELİNE YAYILACAK dini sohbet
Çevre Koruma Ve Kontrol Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bu hassas çalışma kısa süre içinde belediyenin tüm hizmet binalarında uygulamaya başlandı. Geleceğe daha temiz bir kent ve dünya bırakmak için ‘Sıfır Atık’ projesini ilçe genelinde de yaygınlaştırmayı amaç edinen Zile Belediyesi geri dönüşüm alanında toplumsal bilinci güçlendirmek için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.
BELGE KİMLERE VERİLİYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ülke genelinde yürüttüğü proje kapsamında Sıfır Atık Belgesi; israfın önlenmesi, doğal kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya en aza indirilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılmasını kapsayan sorumlulukları başarı ile yerine getiren kurumlara veriliyor.