- 0 356 317 97 66
ZİLE MTAL’de çöpe dökülen çay atıklarının geri dönüşümünü sağlayacak proje geliştirildi. Okulun kimya öğretmeni Hasan Doğanay ve 12.sınıf öğrencisi Abdulkadir Karabağ okul pansiyonundaki çay atıklarını toplayarak çaydan sunta ürettiler.
Konu ile ilgili okulun kimya öğretmeni Hasan Doğanay şu açıklamaları yaptı: “Okul pansiyonumuzda bol miktarda çay demleniyordu. Demlenen çay atıkları olduğu gibi çöpe atılıyordu. Aynı şekilde okullarda, evlerde, işyerlerinde, kahvehanelerde kısacası her yerde aynısı yapılıyordu. Bu konuyla ilgili gübre ,sunta çalışması yapılmıştır.Ayrıca ilçemizde bulunan kontrplak fabrikasıyla görüştük.Çay atıklarından sunta yapmak istediğimizi söyledik.Sunta yaparken kullandıkları yapışkandan alarak bizde sunta yapmayı istedik.Okulumuzda ve pansiyonumuzda topladığımız demlenmiş çay atıklarını topladık ve süzdük.Bunları 100 0C’de fırınladık.100 gram demlenmiş çay atığından 25 gram kuru çay elde ettik.Sonra elimizde bulunan çay atıklarını fırınladık. Organik bazlı yapıştırıcı ile karıştırdık Mobilya bölümünde presleyerek sunta elde ettik.Elde ettiğimiz suntanın dayanıklı olduğunu gördük.CNC makinasından üzerine yazı yazdık. Bu projedeki asıl amacımız demlenmiş çay atıklarının bu şekilde değerlendirilmesi hususunda halkımızın bilinçlenmesini sağlamaktır. Çünkü çok miktarda demlenmiş atık çay çöpe gitmektedir. Bunun ülke ekonomisine nasıl kazandırabileceğini düşündük. Yaptığımız ÇDS (çay deminden sunta) ile halkın bilinçlenebileceğini düşündük.”şeklinde açıklama yapan kimya öğretmeni Hasan Doğanay bu projenin ortaya çıkışı ve yapılış amacı hakkında bilgi verdi.
"Çay Deminden Sunta Elde Etme" adı verilen bu proje, sayın Emine Erdoğan'ın öncülük ettiği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında yapılan "Sıfır Atık Geri Dönüştürülebilir Atık" yarışmasında, 11. ve 12. sınıflar kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.