- 0 356 317 97 66
İlçemize bağlı Karacaören köyünde Türk kültüründe önemli yeri olan geleneksel "Kış Yarısı" etkinliği kapsamında saya oyunu etkinliği gergekleştirildi.
Karacaören köyünde düzenlenen "Kış Yarısı" etkinliği yoğun ilgi gördü.
İlçemize bağlı Karacaören köyünde Türk kültüründe önemli yeri olan geleneksel "Kış Yarısı" etkinliği kapsamında saya oyunu düzenlendi. Köyde ikamet eden ve köy dışından gelen Karacaören'liler birlik ve beraberliklerini pekiştirdi.
Karacaören köyü sakinleri, köy muhtarı Ahmet Karaca ve heyeti organizasyonu ile gerçekleştirilen "Kış Yarısı" etkinliğinde ilk olarak hazırlıklar yapıldı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından köyde bulunan evlerin kapısı çalınarak yiyecek toplandı. Kış Yarısı kültürel etkinliği son olarak toplanan yiyeceklerden yapılan aşın köy sakinlerine ikramı ile sona erdi. Etkinliğe CHP Zile İlçe Başkanı Ali Rıza Bozdemir ve yönetimi, CHP Tokat İl Genel Meclisi üyeleri ve yüzlerce kişi katıldı.
SAYA GELENEĞİ
Etkinlik sonrası açıklamada bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zile İlçe Başkanı Başkanı Ali Rıza Bozdemir, "200 yıllık bir geleneğimiz Anadolu’nun en güzel yeri olan Zile ilçemizde yaşatılıyor. Bu zenginliğimizin bir parçasıdır. Bu tür etkinlikler Anadolu'da çeşitli zamanlarda kutlanıyor. Bizde kışın ortasında kutluyoruz. Bunu artık gelenek haline getirdik. Emeği geçen gençlerimize, Karacaören köyü halkına ve muhtarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Karacaören Köyü Muhtarı Ahmet Karaca ise, bu etkinliği büyüklerinden görerek ve geleneksel hale getirerek kutladıklarını söyledi.
EVLERDEN YİYECEK TOPLANIYOR, SONRA PAYLAŞTIRILIYOR
Karacaören köyünde "Kış Yarısı" kültürel etkinliği 200 yıldır geniş çaplı olarak kutlanıyor. "Kış Yarısı" kültürel etkinliği, Türk kültüründe insan yaşamında doğa şartlarının direk etkili olduğu dönemlerde, toprağa ve hayvancılığa bağlı yaşam içerisinde, ağır kış şartlarında barınma ve beslenme zorlukları yanında, hayvanların yiyeceğinin azaldığı, kış mevsiminin yarılanması ve bahara yaklaşılması nedeni ile yaşanan sevincin dışa vurulması olarak nitelendirilir. Bu etkinlik Anadolu'da çeşitli adlar altında da kutlanıyor. Saya olarak ta isimlendirilen bu etkinlik, Anadolu'nun dramatik halk oyunları arasında en yaygın oyunların başından geliyor. Saya veya" Kış Yarısı" olarak isimlendirilen bu etkinlikte, gençler bir araya toplanarak kıyafet değiştirirler. İçlerinden birisi sakallı bir ihtiyar, diğeri gelin, üç dört kişi de Arap koruyucu kılığına girerler ve kapı kapı dolaşarak yiyecek toplarlar.