DEVECİ DAĞLARI’NDA KARACA GÖRÜNTÜLENDİ

 

 

       Doğal yaşamın nadir görülen hayvanlarından biri olan ve Türkiye’nin en küçük geyik türü olarak bilinen Karaca Deveci Dağları eteklerinde görüntülendi.

       Karacalar Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada yaşarlar. Türkiye'de ise özellikle Karaca ve Geyik nüfusu ile bilinen Samsun ve çevresi ile Marmara bölgelerinin tamamında; Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'nun dağlık, ormanlık bölgelerinde yaşarlar. Karışık bitki örtüsüne sahip ormanlık alanlar, çalılıklar, otlaklar ve tarım arazilerinin kesişim bölgelerini tercih ederler. Yalnızca dağlık alanlarda bulunurlar, düzlüklerde ya ender görülür ya da hiç görülmezler. Türkiye'de sıcak bölgelerde seyrek ağaçlı yerlerde görülür. Genellikle otsu bitki ve yapraklarla beslenirler.

       Karaca, İlçemize bağlı Evrenköy köyü halkından Evrenköy kasaba iken, Evrenköy Belediyesi eski belediye başkanlarından Ahmet Çakır’ın oğlu  Yasin Çakır tarafından hayvan otlatırken Deveci Dağları eteklerinde görüntülendi. Yasin Çakır herhangi bir zarar verilmesin diye Deveci Dağları eteklerinde görüntülediği Karacanın tam olarak yerini belirtmediğini ifade etti. Evrenköy’de daha önce de çevremizde nadir rastlanan vaşak görüntülenmişti.

        Bir deyim vardır, “Güven karaca gibidir, bir kere ürktü mü geri gelmesi uzun zaman alır” denir, ürkütmeyelim. Türkiye ormanlarının en zarif ve narin yaban hayvanlarından biri olan Karacaya  ve doğal güzelliklerimize, doğal yaşamın korunması adına zarar vermeyelim, sahip çıkalım.