MUHTAR HIDIR YİĞİT TEN ALKIŞLANACAK ÖRNEK FAALİYET

 
DOĞAYI KORUMA ADINA ZİLE MERKEZ VE KÖYLERİMİZDE BU FAALİYETİ İVEDİLİKLE YAYGINLAŞTIRALIM

       İlçemize bağlı Temecük köyü muhtarı Hıdır Yiğit yeşili ve doğayı koruma adına farkındalık yaratarak köy hudutları içerisinde bulunan arazi, mesire yerleri ve çeşme başlarında bilinçsizce atılan ve zehir saçan ilaç bidonları, gazlı içecek şişe ve kutuları, köpük tabak, plastik kaşık ve doğayı kirleten yabancı maddeleri toplayıp köy dışında uygun bir yere depoladığını söyledi.

       Doğanın hor kullanılıp hunharca katledildiğini ifade eden ve köyde çiftçiliğin yanısıra profosyonel manada hayvancılıkta yapan muhtar Hıdır Yiğit yaptığı açıklamasında "Bu durum sadece Temecük köyüne has bir durum değil. İlçemize bağlı hemen her köyümüzde bu manzara görülüyor. Çiftçilerimiz özellikle arazide bulunan ve içme suyu olarakta kullanılan halk dilinde eşme dediğimiz akarsu yataklarında ilaçlama makinalarına suyu doldurup, zirai ilaçları da makinaya boşalttıktan sonra eşmenin yanına, yakın çevresine ve hatta içerisine zehir saçan o zirai ilaç bidonlarını bırakıp gidiyorlar. Bu da insan sağlığını ve doğayı tehdit ediyor. Halkımız köylerde düğün, nişan, sünnet, mevlid yapıyor, toplu yemekler veriliyor. Piknikler yapılıyor buralarda kullanılan köpük tabildot, plastik çatal kaşık, pet bardak, şişe ve bu gibi atıklar doğaya bırakılıyor. Bunların doğada kaybolması yüzyıllar alıyor ve doğal denge bozuluyor. dini sohbet

       Benim önerim, salgın belası geçtikten sonra, Kaymakamlığımız öncülüğünde, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde senede iki defa olmak üzere birer hafta doğayı arındırma haftası ilan edip, köy muhtarları kendi köy sınırları içerisinde arazi, çeşme, mesire ve yerleşim yerlerinde bulunan bu tür zararlı maddeleri köy halkıyla beraber imece usulü toplayıp köyde uygun bir alanda bir araya getirsek, daha sonra Kaymakamlığımızca görevlendirilecek yetkililer tarafından bu atıklar Zile'de katı atık tesisinde değerlendirilip ayrıştırılsa hem doğayı kirlenmekten kurtaracağız, hem de ekonomik açıdan karlı çıkacağız. Burada en önemli husus doğanın kirletilmemesidir. Doğayı koruma adına yapacağımız bu faaliyetler sonrası halkımız bu maddeleri kullanırken daha dikkatli olacaktır. Ayrıca hafriyat atıklarını da rast gele dökmeyecektir. Doğa temizlendikten sonra yağan yağmur ve kar atık maddelerden süzülerek değil direk toprakla buluşacaktır.

       Zile'de yapacağımız bu faaliyet yurdun her tarafında örnek olacak ve diğer il ve ilçelerde de başlayacaktır. Her gün biraz daha kirleterek yorduğumuz dünya için bu faaliyet elzemdir" dedi.

            Bu örnek davranışından dolayı muhtar Hıdır Yiğit'i kutluyor, ilçe merkezinde ve köylerimizde bu faaliyetin bir an önce yaygınlaşmasını diliyoruz.