ZİLE’DE ZAFER BAYRAMI COŞKUSU

 

Tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşku ile kutlandı.

       30 Ağustos 2023 Çarşamba günü saat 09.30 da  İlçemiz Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz tarafından Kaymakamlık makamında tebrikler kabul edildi. 15 Temmuz Şehitler Meydanında bulunan Atatürk Anıtı’na  saat 10.00’da Kaymakamlık Makamı çelengi Kaymakam Mehmet Ali Akyüz tarafından, Belediye Başkanlığı çelengi Belediye Başkanı Şükrü Sargın tarafından konuldu. Saygı duruşunda bulunularak İsitklal Marşımız eşliğinde Şanlı Bayrağımız Zile İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli iki personel tarafından göndere çekildi.

       Günün anlam ve önemini belirten konuşma Zile Merkez J. Krk. Komutanı J.Tğm. Oğuzhan Yıldız tarafından yapıldı. Yıldız konuşmasında;

        “Tarihi ecdadının şanlı zaferleri  ile dolu yüce Türk Milletinin azim ve kararlılığıyla, kanının son damlasına kadar vatanı uğruna topyökün mücadelesi şüphesiz her milletin ezelden beri korkulu rüyası olmuştur. Cumhuriyetimizin daimi teminatı olan, aziz vatanımızın kurulmasına temel teşkil eden, tarihimizin en görkemli zaferlerinden birisi olarak "YA İSTİKLAL, YA ÖLÜM" parolasıyla şehitlerimizin ve gazilerimizin ellerinde yükseldiği 30 Ağustos Zafer Bayramı bir milletin bağımsızlığı uğruna kudretini tüm dünyaya duyurduğu benzersiz bir destandır.

      1071 yılında Malazgirt'te Anadolu'ya  ayak basan ordularımız, aldıkları kesin zafer neticesinde uğruna canımızı seve seve vereceğimiz  bu cennet vatanı bize yurt olarak verdi. 3 kıtaya birden 6 asır boyunca hüküm süren atalarımızın bıraktığı emanetlerimize fedakârlığıyla, imanıyla bir bütün olan milletimiz, sahip çıkmıştır. Ancak, bu topraklar bin yılda nice isyanlar, kanlı çatışmalar ve türlü savaşlara sahne olmuştur. Paylaşılamayan bu coğrafyada birinci dünya savaşı sonrasında itilaf devletleri  memleketin dört bir tarafını adeta işgale başlamış, milletimizin bağımsızlık için milli mücadele bilincini uyandırmıştır. Ama unutulmamalıdır ki:

"BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR. TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR"

       Ebediyen Türk olarak kalacak bu güzel yurt asla kaderine terk edilmemiştir. Büyük Türk Milleti ve kahraman ordumuz Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde, 26 Ağustos şafağında Kocatepe sırtlarında başlayan ve 30 Ağustos 1922'de muhteşem bir zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Türk Milleti maküs talihini yenerek, milletimizin iradesi tüm dünyaya haykırılmıştır.

      30 Ağustos Zaferi;  tarih boyunca asla unutulmayacak fedakârlığın,  yiğitliğin, kahramanlığın şaha kalktığı, esaretin bittiği, özgürlüğe kavuştuğumuz, Anadolu’nun sonsuza kadar Türk yurdu olarak kalacağının belgesi, ebedi bekâmızın, hürriyet ve istikbalimizin ölümsüz abidesi olmuştur. SAVAŞMAYI DEĞİL ÖLMEYİ EMREDEN KUMANDANIN ASKERLERİ İÇİN;  BU VATAN TOPRAĞIN KARA BAĞRINDA, SIRA DAĞLAR GİBİ DURANLARINDIR. BİR TARİH UĞRUNA KENDİNİ TARİHE VERENLERİNDİR.

      Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK'ün başından sonuna kadar Türk Milletinin gözlerinin içinde gördüğü kıvılcım ile bu yola her safhasında önderlikle düşünülmüş, yüksek askeri ve taktik deha ile hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlanmış bir harekât planlayarak, Türk ordusunun milletiyle verdiği bir dirilişin nişanesi olmuştur. Ulusumuz şüphe yoktur ki, tarih sayfalarına altın harflerle yazılan genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun sağlam temelleri  üzerinde  olduğunu diğer dünya milletlerine örnek teşkil ederek göstermiştir.

      Sözlerime son verirken bizlere bugün özgür bir vatan emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşlarına, aziz şehitlerimize ve gazilerimize, canlarını bu vatan uğruna adayan kahraman mehmetçik ve güvenlik güçlerimize desteğini esirgemeyen yüce Türk Milletine şükranlarımızı sunarız.

       Hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır ki;  bugün ve dahi gelecekte de bu uğurda aynı inanç ve azimle, bizler canımızı seve seve vatan için feda edeceğimize ant içeriz.

      Bu kan yine aynı kandır; bu ruh yine aynı ruhtur” dedi. 

       Öğrenciler tarafından şiirler okunduktan sonra 15 Temmuz Şehitler Meydanındaki tören sona erdi. Törene katılan protokol tarafından zile şehitliği ziyaret edilerek burada Zile İlçe Müftülüğü’nde görevli müezzinler tarafından Kuran-ı Kerim okundu dualar edildi.

       30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama programına İlçemiz Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Zile Belediye Başkanı Şükrü Sargın, Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Sanıvar, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Adnan Esmer, İlçe Jandarma Komutanı J.Bnb. Erhan Arslan, İlçe         Emniyet Müdürü Bilal Kürşat Kılıçarslan, jandarma ve emniyet personeli, daire amirleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.