ZİLE’DE ÇANAKKALE ZAFERİ COŞKUSU

 

Tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de  18  Mart  Şehitler günü anma programı düzenlendi. Sabah saat 10.00’da eski Hükümet Konağı önünde   bulunan   Atatürk  Anıtı’na  Kaymakamlık  Makamı  çelengi İlçemiz  Kaymakamı  Çağlar  Tekin, Belediye  Başkanlığı çelengi Zile Belediye  Başkanı  Şükrü  Sargın,  Zile Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin çelengi dernek  başkanı  Himmet  Atakol tarafından sunuldu, bir dakikalık saygı  duruşunda  bulunularak  İstiklal Marşımız eşliğinde Şanlı Bayrağımız göndere çekildi.

       Günün anlam ve önemini belirten konuşma  Zile  İlçe  Jandarma Komutanlığı’nda görevli Jandarma Teğmen Oğuzhan  Yıldız  tarafından yapıldı. Oğuzhan  Yıldız  konuşmasında;  “Sayın  Kaymakamım, Sayın   Belediye  Başkanım,  Protokolün  Değerli  Üyeleri,  başımızın tacı kıymetli Gazilerimiz ve Şehit Ailelerimiz...

       Yeryüzünün ve gökyüzünün şahit olduğu, tarih boyunca  hiç bir millete  nasip  olmayan  muazzam  bir   destanın  ve   kahramanlığın abidesi, yorgun düşmüş bir milletin varlığını,  bağımsızlığını  devam ettirmek için sevdalısını geride bırakıp, anasının nasırlı ellerini öpüp vatanına  göz  diken  düşmanla  canı pahasına savaşan Aziz Şehitlerimiz, emsali görülmemiş bir  zaferle  Çanakkale'de  bir  milletin makus talihini yenmiştir.

       Ecdadımız  binlerce  yıllık  tarihimizde  olduğu  gibi "ŞEHİTLİK" makamının  en  yüce  mertebe  olduğu bilinciyle her siperde ayrı bir destan  başlatmış,  düşmana  karşı  verdiği   mukaddes  mücadeleyi zaferle sonuçlandırdığında, dünya tarihinin zirvesine "ÇANAKKALE GEÇİLMEZ" ilkesini bir daha silinmemek üzere yazmıştır.

                 "VURULUP TERTEMİZ ALNINDAN UZANMIŞ YATIYOR!

                 BİR HİLÂL UĞRINA YÂ RAB, NE GÜNEŞLER BATIYOR."

       Bu eşsiz zaferde  elde  edilen  başarı  ile  milletimiz,  sadece  bir vilayetin değil bir  ulusun  geçilemeyeceğini  göstererek,  tarih  sahnesindeki yerini tüm dünyaya ilan etmiştir.  İstiklâl  Marşımızın  şairi Mehmet Akif ERSOY'UN ifadesiyle "GÖKLER ÖLÜM İNDİRİRKEN, KAZANDIK."  Unutulmamalıdır ki,  Çanakkale  bizim  mahşerimizdir. Bir ulusun yeniden dirildiği, imanın imkânı yendiği gündür.

                "BASTIĞIN YERLERİ TOPRAK DİYEREK GEÇME, TANI,

                 DÜŞÜN ALTINDAKİ BİNLERCE KEFENSİZ YATANI.

                 SEN ŞEHİT OĞLUSUN, İNCİTME, YAZIKTIR ATANI,

                 VERME DÜNYALARI ALSAN DA BU CENNET VATANI."

       Bizler  bu  kutsal  emaneti,  benzeri  görülmemiş bir azim, gurur, inanış ve istekle mücadele ederek, şanına şan katan, bir  devir açıp, bir devri  kapayan,  memleketimizin  sinesinde  ölümsüzleşen, kalpleri imanla ve vatan aşkıyla dolu olarak istiklâl  ve  hürriyet  uğruna; Plevne'de, Dumlupınar'da,  Çanakkale'de,  Sakarya'da,  Büyük Taarruz'da,   Kore'de,  Kıbrıs'ta,  Doğu  ve  Güneydoğu'da   bölücü  terör örgütleriyle  mücadele  eden  ve  son  olarak  15 Temmuz'da Bayrak inmesin  diye  canlarını  seve  seve  feda eden  Aziz Şehitlerimize ve Gazilerimize borçluyuz.

       Bayraklar  Memleket  ufkunu  baştan   başa   donatıyorsa,  onlar göğsünü   düşmana  siper  ettiği  içindir.  Onların  kanıyla   beslenen

vatan  dediğimiz  diyeti  ağır  ödenmiş  bu  toprak,  bizlere  kalan  en değerli miras olacaktır. Bizler Yurdun   dört  bir  tarafında  vatan için Şehit düşmüş  Kahramanlarımızın  gelecek  nesillere de  ilham  vermesi  için  bu  uğurda,  kanımızın  son damlasına kadar Vatanımızın, Milletimizin ve Bayrağımızın yılmaz bekçileri olacağız.

       Aziz Şehitlerimiz yattıkları yerde şunu hissetmelidirler ki; Temiz Kanlarıyla suladıkları Kutsal Vatan Toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan  sonra da  Türk  Gençliği  ve  Türk  Ulusu  tarafından en kutsal emanet olarak müdafa  ve  muhafaza  edilecektir.  Bu  duygularla  bizlere  büyük  zaferlerin  haklı gururunu armağan eden, Başta Ebedi  Başkomutan   GAZİ  MUSTAFA  KEMAL  ATATÜRK   ve  Onun Silah Arkadaşları olmak üzere; Vatanı için  bedelini  canıyla  ödeyen Aziz  Şehitlerimiz  ve  hatıralarını,  Kahraman Gazilerimizi, minnet ve şükranla yâd ediyoruz. EY AZİZ ŞEHİT! GÖZÜN ARKADA KALMASIN.

                               "EZAN OLDUM DİNMEDİM. DİNMEM.

                                 BAYRAK OLDUM İNMEDİM. İNMEM.

                                 ŞEHİT OLDUM ÖLMEDİM. ÖLMEM..."

Arz ederim.”  dedi.   Buradaki  törenin  bitiminden  sonra  ilçemizde bulunan  Şehitlik  ziyaret  edildi.  Zile  Fen  Lisesi tarafından düzenlenen program Saray Sinema Salonu’nda saat 11.00’de başladı. Zile Fen Lisesi öğrencileri tarafından Türk, Şan,  Şeref bizim  Çanakkale adlı lirik tiyatro oyunu sergilendi. Şiir kompozisyon ve  resim yarışmalarında  dereceye  giren  ilkokul,  ortaokul  ve  lise  öğrencilerine hediyeler  verildi.  Programı  tertip eden Fen Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin  kanlarından  oluşturulan  Şanlı  Türk Bayrağı Zile Şehit Aileleri Yardımlaşma  ve  Dayanışma  Derneği  Başkanı  Güneydoğu Gazisi Himmet Atakol’a takdim edildi. Zile Fen Lisesi  beden  eğitimi öğretmeni  Ali  Orhan   Günaydın  bayrağı   takdim  ederken  yaptığı konuşmasında; “Siz gazilerimiz, bu bayrak için canınızı ortaya koydunuz, Şehitlerimiz serden geçip canlarını feda ettiler.  Bu vesile ile biz de  Şehit  Aileleri  Yardımlaşma  ve  Dayanışma  Derneğimize bu programı  tertip  eden  öğretmen ve öğrenciler olarak size olan min-netimizi göstermek  için  kanımızla  ortaya  çıkarttığımız  Şanlı  Türk Bayrağımızı hediye ediyoruz” dedi.

       Düzenlenen  programa  İlçemiz  Kaymakamı  Çağlar  Tekin,  Zile Belediye  Başkanı  Şükrü  Sargın,  Cumhuriyet   Başsavcısı  Cüneyt Sanıvar,  Adalet   Komisyonu   Başkanı  Mustafa   Alper   Kesik,  İlçe Jandarma Komutanı J. Yarbay Erhan Arslan,  İlçe  Emniyet  Müdürü Bilal   Kürşat   Kılıçarslan,   öğretmenler,   öğrenciler,   siyasi   parti,  sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.